MARTIN ZELLAR – HEAD WEST

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Owen Lee Recordings

Eind jaren tachtig speelde er een alt.countrygroep in Minneapolis, de grootste stad in de Amerikaanse staat Minnesota. De naam van de band was ‘Gear Daddies’ en ze brachten twee albums op de markt vooraleer in 1992 op vriendschappelijke wijze een eind te maken aan het voortbestaan van de groep. Hun leadzanger en belangrijkste songschrijver Martin Zellar besloot toen om zich op een solocarrière toe te gaan leggen. Bij optredens liet hij zich daarbij begeleiden door een nieuw geformeerde groep ‘The Hardways’ die samen met hem in totaal acht platen hebben opgenomen.

Van diezelfde Martin Zellar hebben we nu een nieuwe plaat in de bus gekregen voor het schrijven van onze evaluatie. “Head West” is de titel van het door hemzelf geproducete album dat elf door hem gecomponeerde nieuwe nummers bevat, waaronder de twee songs die we als lyrics video’s aan deze recensie hebben toegevoegd: de rockende titeltrack “Head West” en de mooie countryballad “Much More Than This”.

De opnameleider van deze plaat was Martin’s zoon Wilson Zellar die op alle nummers ook meespeelt op gitaren. De andere instrumentalisten die in zijn thuisstudio ‘Cruz De Piedra’ in Centraal Mexico hebben bijgedragen aan alle tracks op het album zijn Dominic Ciola op basgitaar en Scott Wenum die voor drumwerk en percussie zorgde. Daarnaast waren er nog bijdragen op één of meerdere songs van Randy Broughten, Geoff Queen en Brian Beken op lap steel- en pedal steelgitaar, mandoline en banjo. De backing vocals op vier nummers werden verzorgd door Ali Gray en de Texaanse zangeres Presley Haile die met Martin Zellar ook nog de lead vocals meezingt in het duet “Better Off Apart”, een emotionele ‘break-up-song’.

Andere knappe songs die we uit de tracklijst van dit album hebben kunnen selecteren zijn de uptemponummers “The Road Led Here”, “We Ran Wild (Back In The Day)”, “Anyone But Me” en “Big City Man” naast de wat trager gebrachte liedjes “Better Off Apart”, “Boats Slowly Sinking”, “Much More Than This” en albumafsluiter “Forty Years Along”. Deze oplijsting vormt het ontegensprekelijke bewijs dat er heel wat moois te beluisteren valt op het negende soloalbum “Head West” van Martin Zellar.

(valsam)